Tulkinnat olisi syytä pitää konditionaalissa. Rehula ärähti Helsingin Sanomien ennusteista

08.04.2019

Suomenmaa 8.4.2019

Varovaisuuden pitäisi koskea erityisesti niitä, jotka mielipidemittauksia tilaavat, julkaisevat ja tulkitsevat.

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Juha Rehula närkästyi Helsingin Sanomien jutusta, jossa keskustan sanotaan menettävän paikkoja eri puolilla Suomea.

HS kokosi yhteen alueellisten gallupien ja mediassa tehtyjen arvioiden tuloksia, ja ennakoi niiden perusteella keskustalle synkkää lopputulosta eduskuntavaaleissa.

REHULA on tiedotteessaan sitä mieltä, että Helsingin Sanomat ei kaihda keinoja, kun lehti “tietää” vaalituloksen jo nyt.

Rehula muistuttaa, että vaalien alla julkaistavien mielipidemittausten tuloksiin kannattaa suhtautua varauksella loppuun saakka.

– Varovaisuuden pitäisi koskea erityisesti niitä, jotka mielipidemittauksia tilaavat, julkaisevat ja tulkitsevat. Helsingin Sanomat -nimistä kaupunkilehteä yleisesti hyväksytyt periaatteet eivät luetun perusteella rajoita, Rehula ihmettelee.

REHULAA ärsyttää erityisesti HS:n muotoilu, jonka mukaan keskusta menettää paikkojaan.

– Kaino toivomus: tulkinnat olisi syytä pitää konditionaalissa. Varsinkin, jos julkaisee gallupeista uutisen ns. poliittisesti puolueettomassa mediassa.

– Pieleen menemisen riski on jokseenkin suuri, kun vasta vähän yli 20 prosenttia äänioikeutetuista on antanut äänensä. Eikä niistäkään kai tiedetä poliittista jakaumaa. Vai tietääkö Helsingin Sanomat? Niin tai näin: Näiden vaalien yksi rimanalituksista luettiin tänään, Rehula lähettää terveisensä lehden toimitukseen.

KESKUSTAVÄELLE viesti on Rehulan mukaan selvä.

– Vahvojen Suomen äänitorvet ovat väkevät. Nyt tarvitaan yhteinen ponnistus koko Suomen puolesta. Vaalit ratkaistaan jokaisessa vaalipiirissä ääni kerrallaan.