Vastauksia odotetaan – edelleen

Suomenmaa 3-sivu 4.3.2014

Kataisen hallitus aloitti suurimman rakenteellisen uudistuksensa korskuvalla otteella. Säätytalolla tehty hallitusohjelmakirjaus on toiminut ja toimii valmistelun ohjenuorana. Kuntakartta oli määrä piirtää uusiksi tarkoituksenmukaisimmalla tavalla.

Kunnallishallintoa on perinteisesti uudistettu ja muutettu parlamentaarisesti asioita valmistellen. Tätä tapaa kaivanneet leimattiin – puhemies Heinäluomaa myöden – enemmän tai vähemmän vanhakantaisiksi.

Uusien kuntarajojen aikaansaaminen oli tavoite, joka hautasi alun alkaen alleen sen kaikkein tärkeimmän eli miten ja millä tavoilla ihmisille välttämättömät palvelut tulee jatkossa järjestää. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisesta tehtiin kuntarajojen piirtämisen väline.

Jo pitkään on ollut selkeää, että tämä hallitus ei tällä vaalikaudella saa suunnitelmaansa tavoittelemaansa tulokseen. Sote-uudistuksen ties monesko eräpäivä on kuluvan maaliskuun kuluessa. Laki on luvattu eduskuntaan kevään aikana. Päätökset tehdään juhannukseen mennessä.

Millaisen lain eduskunta saa, on vieläkin valmistelun alaisena. Orpon työryhmän linjausten viitoittama lakiluonnos on lausuntokierroksella kunnissa. Lopputulosta voi edelleenkin vain arvailla. Joku esitys joka tapauksessa annetaan. Tämä välttämättömyys tulee siitä, että Paras-puitelaki tarvitsee jatkoaikaa.

Kuntien pakkoliitoslaki on lausuntokierroksella. Mikäli tämä esitys annetaan, samalla avataan kuntarakennelaki. Mahdollinen eduskuntakäsittely tulee olemaan vähintäänkin ”lämmin henkinen”.

Kuntakentän perusteita myllätään perusteellisesti. Valtionosuusuudistus ja myös kuntalain uudistaminen ovat myös työn alla.

Lista – käytännössä kokonaan valmistelun alaisina olevista asioista – on pitkä. Menneet pian kolme vuotta ovat sisältäneet useita linjauksia, paljon odottamista ja aina vain selkeämpää on että paljon hukattua aikaa. Kuntakenttä on hämmennyksen tilassa. Täysin välttämätön uudistamis- ja kehittämistyö on monilla alueilla jäissä vain siksi, että päällimmäisenä on epävarmuus tulevaisuudesta.

Koko oppositio teki välikysymyksen hallituksen kuntapolitiikasta. Tavoitteena oli saada hallitukselta vastauksia ja nuotteja siitä, mitä tulossa on. Hallitus sai luottamuksensa, mutta aivan aiheelliset kysymykset jäivät avoimiksi.

Aina vain suurempi joukko asiantuntijoita on julkisestikin toivonut, että valmistelu – eritysesti soten osalta -  käynnistettäisiin uudelleen. Puheiden pohjalla on huoli siitä, että voidaan ajautua nykytilannettakin huonompaan suuntaan.

Hallituspuolueiden riveistä käytetään yhä painokkaampia ja laajemman joukon esittämiä vaatimuksia sote uudistuksen keskeisten osien muuttamisesta. Vaikka hallituspuolueiden edustajat käydyssä luottamusäänestyksessä tukensa kuntien pakkoliitoksillekin antoivatkin, julkiset puheenvuorot ovat olleet toisen suuntaisia.

Keskusta on tarjonnut yhteistyön kättä useissa eri yhteyksissä. Vastaanotto on ollut vähintäänkin nuivaa. Yhteisen tekemisen on oltava paljon enemmän kuin julkisuustemppu. Pääministerin Mikkelin torilla elokuussa tekemään tarjoukseen suhtauduimme vakavasti. Tänään tiedämme, miten hiljaista on ollut.

Meillä on ollut ja on tarjota keskusteluihin oma Kotikunta-Maakuntamallimme. Esitys kestää kriittisenkin arvioinnin. Olemme oikein toivoneet, että ehdotusta ”pyöritettäisiin”, jotta siitä voitaisiin tehdä vieläkin parempi. Keskeistä on, että Keskustassa uskomme ja luotamme kuntien välisen yhteistyön voimaan – jatkossakin.

Kommentointi on suljettu.