Perhevapaat eivät parannu ilman lisärahaa

Vastine ESS mielipidesivuilla 15.2.2018

Päätoimittaja Perttu Kauppinen kirjoitti 12.2. Etelä-Suomen Sanomien Esalainen -kolumnissa perhevapaauudistuksesta. ”Joskus yksittäisten poliitikkojen tai peräti kokonaisen puolueen ajatuksenjuoksua on vaikea ymmärtää.”

Olipa tekstiin kirjoitettu ”salaliittoteorian” tai ainakin taktikoinnin aineksiakin.

Mistä perhevapaauudistuksessa onkaan kyse?

Hallitus sopi viime elokuussa yksimielisesti reunaehdoista millä perhevapaauudistus voidaan toteuttaa jo tällä hallituskaudella, vaikka tämä ei ollutkaan hallitusohjelmassa.

Valtiovarainministeri Orpo painotti uudistukseen lähdettäessä sitä, että uudistus ei saa maksaa mitään. Sana – kustannusneutraali kuultiin tiedotustilaisuudessa. Valtio ottaa menoihinsa edelleen lisää velkaa. Kiitos talouskasvun, enää ei tarvitse ottaa yhtä paljon kuin aiemmin, mutta tosiasiassa velkaannumme edelleen.

Ilman lisärahaa ei voi saada uudistusta, joka parantaisi perhevapaajärjestelmää. Esillä olleessa ehdotuksessa lisärahan tarve olisi ollut yli 80 miljoonaa, ja samalla kahdella perheellä kolmesta olisi leikkuri purrut nykyisiin etuuksiin.

Vain talouden ja työllisyyden ehdoilla toteutuessaan perhevapaajärjestelmä unohtaa, keitä varten niin varhaiskasvatus kuin muutkin lastenhoidon muodot ovat olemassa – lapsia ja perheitä varten.

Keskusta on kannattanut ja kannattaa isien osallistumisen lisäämistä lasten arjessa. Työryhmässä oli esillä loppuvaiheessa eri malleja, joiden kaikkien ydin oli isien ansiosidonnaisen vapaan tuplaamisessa. Siitä osa, noin 30 päivää olisi pois äitien käyttämistä nykymallin päivistä.

Isyysvapaiden aitoon pidennykseen tarvitaan työmarkkinajärjestöjen tuki. Tämä palkkaan sidottu tuki on valtaosaltaan työntekijöiden ja työnantajien työtulovakuutuksen kautta rahoitettua. Tähän ei kuitenkaan saatu vihreää valoa työmarkkinajärjestöiltä. Valtion eurot olisivat mitä ilmeisimmin kelvanneet.

Viime vaalikaudella isien palkkaan sidottuja perhevapaapäiviä lisättiin merkittävästi. Se ei ollut keneltäkään pois ja johti oikeansuuntaiseen kehityskulkuun.

Joka viides isä ei edelleenkään käytä päivääkään vapaita. Todellisuus on vielä liian kaukana tavoitetilasta.

Käsittelyssä olleet mallit olisivat edellyttäneet isien nykyisten vapaiden käytön tason nelinkertaistumista yhdessä yössä, jotta malli olisi toiminut halutulla tavalla perheiden parhaaksi. Rakenteella voidaan ohjata ihmisten käyttäytymistä, mutta isot muutokset eivät tapahdu yhdessä yössä.

Perhevapaauudistuksen kustannuksista on nyt tarkkoja laskelmia. Uudistus pitää valmistella kuitenkin huolella, jotta muutoksista voidaan tehdä kunnolliset vaikuttavuusarvioinnit.

Keskustalle on tärkeää, että isien mahdollisuutta käyttää perhevapaita lisätään. Erilaisille perheille on turvattava valinnanmahdollisuudet lastenhoidossa niin kotihoidon, laadukkaan varhaiskasvatuksen kuin muidenkin hoitomuotojen osalta. Olemme valmiit uudistamaan kotihoidon tukea, mutta emme romuttamaan sitä.

Myös työelämän asenteiden on muututtava. Isien perhevapaiden ajaksi on palkattava myös sijaisia.

Keskusta esitteli oman perhevapaamallinsa yli kaksi vuotta sitten. Me pidentäisimme tulosidonnaisia perhevapaita ja joustavoittaisimme vapaiden käyttöä. Pienten lasten vanhemmille tulisi olla nykyistä paremmat mahdollisuudet osa-aikatyöhön.

Keskusta kannattaa perhevapaiden uudistamista. Perhevapaauudistus pitää valmistella lapsen edun ja perheiden näkökulmasta.

 

 

 

Kommentointi on suljettu.