Sokeria ja suolaa

Kolumni Suomenmaa 9.2.2018

Tasavallan Presidentin vaalit ovat takanapäin. Kiitos kuuluu jokaiselle, jotka teitte työtä sen eteen, että Keskustan ehdokas Matti Vanhanen saisi mahdollisimman hyvän tuloksen. Kiitos kuuluu Matti Vanhaselle niin 358 tilaisuudesta kuin tuhansien ja taas tuhansien ihmisten kuuntelemisesta ja kohtaamisesta. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka kiinnosti ihmisiä.

Vaalin tulos on selkää luettavaa. Odotukset olivat saavutettua tulosta suuremmat. Selkeän nousujohteinen kampanja. Ehdokas päätään pidempi muita asiaosaamisellaan ja laaja-alaisuudellaan. Sadat Keskustan vihreät teltat toreilla ja markettien edessä. Kahvia, makkaraa ja keittoja tarjottiin vesi ja räntäsateessa kuin kovassakin pakkasessa. Ämpärit olivat vaalien hittituote. TV kampanja mitä keskustalaisimman viestin välittäjä. Sosiaalisessa mediassakin aktivoiduttiin.

Lopputulos on pettymys. On kriittisenkin arvioinnin aika. Vaikka nämä presidentin vaalit olivat omanlaisensa. Siihen ”piikkiin” voi laittaa osan lopputuloksesta – mutta vain osan.

Kampanjoissa on aina onnistumisia ja myös parantamisen varaa. Suunnitelmallisuus, vastuutus, aikataulujen pitävyys, johtaminen ja organisaation toiminta on kyettävä kriittisesti arvioimaan ja tekemään myös tarvittavia muutoksia. Isompikaan rahamäärä ei ratkaise mikäli koneessa ei ole riittävästi rasvaa.

Puolueen kannatus mitataan vaaleissa. Seuraavaan tosi koitokseen on yhtäältä riittävästi aikaa ja toisaalta aikaa ei ole yhtään hukattavaksi.

Olkaamme rehellisiä toisillemme ja samalla antakaamme suoraa palautetta ja tehkäämme korjauksia. Kritiikin lisäksi muutosehdotukset ovat tervetulleita. Suorastakaan palautteesta ei pitäisi kenenkään loukkaantua. Porukan pärjäämisestä on kyse.

Valmistaudumme niin tuleviin vaaleihin kuin Sotkamon puoluekokoukseemme. Valinnat ovat kerta toisensa jälkeen kansanliikkeemme tekemisen sokeri ja suola.

Juha Sipilä on saanut haastajan. Sellainen on terveen puoluetoiminnan merkki. Juha on toivottanut haastajan tervetulleeksi rehtiin kilpaan. Rehtiyteen kuuluu hyväksyä yhteiset toimintatavat ja sitoutuminen tehtyihin päätöksiin vaikka eivät ne niin mieluisia olisikaan.

Sääntöjen noudattaminen on yksi osa rehtiä ehdokkuutta. Sääntömme ovat näiltä osin selkeät. Ehdolle asettuvan ja mahdollisen tulevan puoluehallituksen jäsenen pitää olla puolueen jäsen. Tämä tarkoittaa, että kahden puolueen jäsenyys ei ole mahdollista.

Kentän palaute on viime päivien aikaansa ollut yksi selitteisen selkeä. 110 -vuotiaan Keskustan ei tule sallia kokoustemme ja järjestöväkemme hyväksikäyttöä.

Mahdollista linjaeroista tai puolueen suunnasta on välttämätöntä käydä keskustelua. Sotkamossa päätetään mm periaateohjelmasta ja linjataan politiikan painopisteitä tuleviin vaaleihin.

Puoluejohdon suuntaan viesti on ollut yksiselitteisen selkeä vaatimus toimista, jolla puoluetta vahingoittavaan tekemiseen – ei tulisi – vaan tulee puuttua. Sääntöjemme mukaan pitää toimia näiltäkin osin. Voin vakuuttaa, että sääntöjemme pykäliä erityisesti jäsenyyden osalta on viime päivinä luettu.

Vaikka henkilövaalit ovatkin hyvin kiinnostavia ja odotuksia hyvinkin värikkäistä kampanjoista on olemassa, kevään aikana tulee löytyä voimavaroja niin valtakunnantason kuin maakuntatasonkin työhön niiden asioiden puolesta, johon olemme valtakirjan puolueena saaneet. Kun puolue pärjää niin minäkin pärjään.

 

Kommentointi on suljettu.