Annetut äänet ratkaisevat

Vaalien ääntenlaskentaan on aikaa alle kaksi viikkoa. Gallupit kertovat suuntaa tämän hetkisestä mielipideilmastosta. Viime viikoille ja kuukausille ominaista on ollut se, että mielipidetiedustelujen lukujen muutokset ovat olleet suurehkoja. Mitä vain ehtii vielä tapahtua. Viimeiset päivät tulevat ratkaisemaan sen mitä tuleman pitää.

Neljä vuotta sitten Keskustan kannatus heilahti merkittävällä tavalla viimeisten kahden kolmen viikon aikana ennen vaalipäivää. Keskustalla puolueena ja listoilla olevilla ehdokkailla on nyt myötäinen mielipidetuuli takanaan.

Gallupit eivät äänestä. Yhtään ääntä ei ole vielä annettu. Verrattuna aikaisempiin vaalienalusaikoihin on erona se, että kun yleensä äänestämisvarmuus lisääntyy, nyt on tapahtunut juuri päinvastoin. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa, sitä tuskin kukaan osaa ennustaan. Keskusta tavoittelee vahvaa valtakirjaa – annettuina ääninä.

Monet ehdokkaista ovat tehneet jo kuukausia omaa kampanjaansa. Nyt jos koskaan pitäisi jaksaa tehdä työtä vaalipäivään saakka. Erään ehdokkaan vaalipäällikön sanojen kanssa ”töitä o” on helppoa olla samaa mieltä.

Mielipidetiedustelujen lukujen mukaisesti mielellään povataan tulevia hallituspohjia. Kerta toisensa jälkeen ihmettelen sitä tarmokkuutta, jolla jotkut tämän asian kanssa pyörivät. Todelliset kannatusluvut tiedetään su 19.4. illalla noin klo 22.30. Mitäpä jos oikeasti maltettaisiin tuohon hetkeen ja tehtäisiin sitten johtopäätöksiä.

Liiankin tuttua toki on sekin, että hallituspohjaratkaisuilla halutaan pelotella poliittisten kilpailijoiden kannattajia ja mahdollisia kannattajia. Asiaa yritetään perustella myös äänestäjien oikeussuojalla.

Olemme monipuoluemaa, jossa yhteistyökuviot ovat ratkenneet ja ratkeavat, kun tiedetään vaalin tulos. Maahan muodostetaan – toivon mukaan – toimintakykyinen – enemmistöhallitus, joka on päätöksentekokykyinen. Maan kannalta valttämättömät ratkaisut eivät voi enää odottaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *