Uutta työtä tulee vain rohkeilla ratkaisuilla

Kannanotto su 14.9.2014

Kuluvan vaalikauden hallitukset ovat tehneet retoriikassaan muutoksia, mutta todellisia päätöksiä on lykätty kerta toisensa jälkeen. Velkaantumisen kierteen katkaisemista on siirretty ja valtion velka on ylittämässä 100 miljardin euron tason.

Uuden työn luominen on välttämätöntä. Puheet kasvupaketeista ja investoinneista elvytyksen nimissä ovat tarpeeseen nähden näpertelyä. Tarvitsemme 200 000 uutta työpaikkaa. Ne syntyvät vain tulevaisuuden kasvualoille, kuten kotimaiseen energian- ja ruoantuotantoon, biotalouteen ja esimerkiksi matkailuun. Lue loppuun

Tuhlaajapoika savijaloilla

Suomenmaa 3-sivu 9.9.2014

Eduskunta aloittaa tulevan vuoden valtion budjetin käsittelyn ensiviikolla. Tulemme kuulemaan useita puheenvuoroja siitä, millaisissa ja miten vaikeissa olosuhteissa tulo- ja menoarviot on tehty.

Ajat ovat vaikeat. Maamme talous sukeltaa. Tapahtumat maamme rajojen ulkopuolella vaikuttavat arkeemme. Keskeistä olisi esittää toimenpiteitä, joilla rakennetaan uutta kasvua ja ennenkaikkea uutta työtä.

Tämän vaalikauden hallitukset ovat puheissaan useita kertoja ulkoistaneet itsensä oikeisiin asioihin tarttumiselta. Olemme saaneet kuulla, miten hallitus on kyllä toiminut ja tehnyt päätöksiä, mutta ympärillämme olevat tapahtumat ovat vaikeuttaneet päätösten toteutumista ja toteuttamista. Eikö yksi aivan olennainen asia tällöin olisi se, että reagoidaan tapahtuneeseen ja etsitään uusia ratkaisuja? Lue loppuun

Soteraiteilla

Kolumni It-Häme 1.9.2014

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat julkistivat 23.3.2014 SoTe -sopimuksen. Useamman vuoden työn ja monien selvitysten jälkeen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseen liittyvän lainsäädännön uudistaminen parlamentaarisesti oli lähtöasemalla.

Uudet raiteet rakennettiin mallilla, jossa järjestämisvastuu annetaan viidelle sotealueelle.Sopimuksen ytimiä on neljä

1) järjestämisvastuu on laajoilla harteilla 2) sosiaali- ja terveydenhuolto ovat yhdessä 3) perustason ja erityistason palvelut toimeenpannaan tiiviisti yhdessä 4) perustason palvelujen tulee vahvistua.

Keskeistä on myös se miten lähipalvelut turvataan. Sopimuksen mukaan tukeudutaan olemassa oleviin toimiviin rakenteisiin. Rahoitusmalliksi sovittiin tässä vaiheessa painotettu asukaslukupohja. Soten rahoitusuudistus etenee oman valmistelunsa aikataulussa. Lue loppuun