Sosiaaliturvamme tienhaarassa

Suomenmaa 3-sivu 20.05.2014

Olemme Euroopan Unionin jäseniä. Liittyessämme yhteisöön painotettiin, että jatkossakin sosiaaliturvamme ja tapamme järjestää sosiaali- ja terveyspalveluja ovat omia asioitamme. Eläkejärjestelmäämme erikseen betonoitiin liittymissopimuksemme yhteydessä.

Suomessa on asumiseen pohjautuva sosiaaliturva. Etuuksia maksetaan syyperusteisesti esim. sairauteen, vanhemmuuteen tai työttömyyteen liittyen. Kunnat vastaavat asukkaidensa sosiaali- ja terveyspalveluista, jotka rahoitetaan merkittäviltä osiltaan verorahoitteisesti. Lue loppuun

Pyörät pyörimään työn puolesta

Blogi Suomenmaa 12.5.2014

Politiikassa yritetään mielellään kirjoittaa käsikirjoituksia tulevasta etukäteen. Paljon ja merkittäviäkin asioita on mahdollista ennakoida. ”Pelikirjojakin” voidaan ja pitääkin kirjoittaa etukäteen. Tavoitteita ja päämääriä on asetettava.

Nopeatkin muutokset sekä ennakoimattomatkin tapahtumat laittavat hyvätkin käsikirjoitukset täysin uusiksi. Harva, jos kukaan olisi osannut uudenvuoden ”lupauksissaan” ennakoida sellaista tilannetta, missä juhannuksen tienoihin mennessä maassamme vaihtuu kahden suurimman puolueen puheenjohtajat ja samalla hallituksen kaksi keskeisintä ministeriä. Sote-ratkaisun parlamentaariset raamitkin taisivat olla jonkinmoinen yllätys monille.

Maamme taloustilanne ja sen kehitysnäkymät, työllisyys tai viennin kohentuminen eivät näytä muutoksen merkkejä – ainakaan parempaa. Olemme oppositiosta käsin kolmen vuoden ajan tarjonneet hallituksen käyttöön ehdotuksia ja esimerkkejä siitä, miten talouden pyörät saataisiin pyörimään näivettymisen ja leikkauslistojen laatimisen sijaan. Riittävän suuri kasvurahasto (valtion passiivinen omaisuus sen hävittämisen sijaan tuottamaan) tai Infra Oy ovat konkreettisia esityksiä suomalaisen työn ja sen edellytysten luomiseksi. Lue loppuun