Toimitusministeristö

Kolumni Suomenmaa 29.4.2013

Tavanomaista on, että hallituskauden loppupuolella jää asioita odottamaan seuraavaa hallitusta. Vaalien läheisyys tuo paineita, jotka vähentävät päätöksentekokykyä.

Seuraaviin vaaleihin on aikaa kaksi vuotta. Jo nyt on kuin verryttelynä tiedossa, mitä tulossa on: Käytännössä vanhuspalvelulain toimeenpano siirrettiin jo vuosi sitten seuraavalle hallitukselle.

Eläkepäätöksiä tämä hallitus ei tee. Valmistelua kyllä tehdään, odotetaan selvityksiä ja edetään työmarkkinajärjestöjen sopiman aikataulun mukaan. On välttämätöntä kysyä, miksi hallituspuolueet haluavat seuraavista vaaleista eläkevaalit? Sovitut aikataulut mahdollistaisivat myös päätöksenteon.

Paljon puhutut työurapäätökset ovat myös jäämässä odottamaan. Pääministeri lupasi eduskunnan edessä muutama viikko ennen hallituksen puolivälitarkistusta ja kehysriihtä, että mikäli työmarkkinaratkaisua ei synny, hallituksella on omat keinonsa tehdä päätöksiä.

Odotetut eräpäivät menivät. Mitä jäi jäljelle? Puheet työllisyyden parantamisesta tai yrittäjyyden helpottamisesta ovat hyviä ja välttämättömiäkin päätöksiä. Mutta toimet, jolla voitaisiin vaikuttaa työelämässä alkuun pääsyyn ja työssä jaksamiseen, sekä eläkepäätökset ja osatyökykyisten aseman lainsäädännöllinen parantaminen jäävät odottamaan tulevaa aikaa.

Nyt ennustan. Kuntarakenneuudistus on ajautumassa nykyhetkeäkin suurempiin vaikeuksiin. Moneen kertaan pettäneet aikataulut eivät pidä. Yksinkertaisesti aika ei enää riitä edes kaavailtujen selvitysten tekemiseen, vaikka laki saataisiinkin ulos eduskunnasta vielä ennen juhannusta.

Sotesotkusolmuun ei ole näköpiirissä kestävää ja kauaskantoista ratkaisua.

On hehkutettu Vuosikymmenten uudistusta?! Nyt ollaan väkisin ja vallan voimalla runnomassa läpi esitys, joka joudutaan avaamaan ja muuttamaan vaalien jälkeen.

Aina todennäköisemmältä näyttää, että ollaan ottamassa takamatkaa nykytilanteeseen. Rikotaan sellaista, mitä ei kannattaisi rikkoa. Tavoitteena on ollut purkaa hallintoa, mutta sitä on tulossa lisää. (Näiltä osin olisin mielelläni kernaasti väärässä – lähiaikoina tiedämme enemmän).

Jäljet siivoaa seuraava hallitus. Laskun maksavat ihmiset,jotka tarvitsevat palveluja.

Hallituksesta on hyvää vauhtia tulossa toimitusministeristö. Sen itsensä kirjaamien isojen tavoitteiden toteutuminen on etääntymässä horisonttiin. Tämä on tapahtumassa aivan keskeisten talouspoliittisten tavoitteiden osalta kuin rakenteisiin menevien uudistusten osaltakin.

Kun kulissi romahtaa, onelinereiden tehokkuus häipyy.  Arjen ongelmat näyttävät entistäkin rumemmilta. Moitteet negatiivisuuden lietsomisesta saavat oikean mittakaavansa. Kyvyttömyys tehdä päätöksiä tai suoranainen sählääminen valmistelussa kertovat omaa kieltään.

Kestääkö Suomi vielä kaksi vuotta tätä menoa?

Skuuppi ja todellisuus

Kolumni 25.4.13 www.etk.fi

Yle uutiset yrittivät tehdä ns. skuupin. He ehtivät ensimmäisenä uutisoimaan sen, miten kuukausittain maksettavat työeläkemaksut eivät riitäkään kuukausittain maksettaviin eläkkeisiin. Uutiseen liitettiin kysymys ”oletko huolissasi eläkkeistäsi?”

En vahingossa kirjoittanut, että on yritetty tehdä iso uutinen. Aihe on tärkeä. On hyvä, että näistä asioista puhutaan ja kerrotaan, missä tilanteessa ihan oikeasti ollaan. Suuret euromäärät ja yksittäiset taitekohdat isosta kokonaisuudesta synnyttävät helposti vahvojakin tuntemuksia. Toki toistuessaan tai pitkittyessään yksittäisistäkin asioista voi seurata ongelmia tai ainakin voimassa olevan lainsäädännön uudelleenarviointia.

On ollut ennustettavissa, että tulee se päivä, jolloin maksutulo ei jonakin päivänä riitä maksettaviin eläkkeisiin. Tätä hetkeä varten on kerätty rahastoja, joissa tällä hetkellä on n. 150 miljardia euroa. Rahastot ovat olemassa myös siksi, että niiden tuotoilla on pystytty ja pystytään osaltaan ylläpitämään eläkkeiden maksukykyä ja ennen kaikkea vaikuttamaan siihen paineeseen, joka on eläkemaksujen korottamiseksi. Lue loppuun

Sote-uudistuksella yritetään tehdä jättikuntia

Tiedote 22.4.2013

Pääministeri Kataisella on menossa viimeinen yritys saada kunta- ja sote-uudistukset runnottua Kokoomuksen haluamaan maaliin.

Jos Kataisen eilen ilmoittama uusi työryhmä epäonnistuu, hallituksen suurimmat uudistukset kaatuvat. Linjauksia tulee toukokuun puolivälissä siis varmasti, mutta niillä tulee olemaan tuhoisat seuraukset.

Ankara keskityspolitiikka jatkuu. Ihmisten kannalta tärkein asia, sosiaali- ja terveyspalvelut valjastetaan jättikuntien muodostamisen välineeksi. Kuntauudistus on jo eduskunnassa ja nyt hallitus reilussa kahdessa viikossa rustaa sote-linjaukset jättikuntien rakennuspuiksi. Hallitus liikkuu perustuslain näkökulmasta erittäin kyseenalaisilla alueilla. Lue loppuun

Sote-ratkaisua tarvitaan ripeästi

Suomenmaa 16.04.2013

Kansanedustaja, keskustan varapuheenjohtaja Juha Rehulan mukaan paikoitellen villiksi äitynyt vuokralääkäritilanne kuluu niihin asioihin, joista kansalaiset antavat eniten palautetta.

– Erityisesti ollaan pahoillaan lääkäreiden vaihtuvuudesta. Siitä kärsivät varsinkin ne, jotka joutuvat usein käymään lääkärin vastaanotolla.  Lue loppuun

Miten kuntarajojen siirto-operaatio voidaan käsitellä eduskunnassa?

Tiedote 10.4.2013

Hallituksen piti puoliväli- ja kehysriihissään laittaa kunta- ja sote-uudistukset raiteilleen. Toisin kävi. Jokainen suomalainen näkee, että asiat ovat yhä pahemmin sekaisin.

Eräpäiviä ja lupauksia riittävistä tiedoista on ollut lukuisia. Viime päivinäkin on saatu kuulla uusia aikatauluja kerta toisensa jälkeen. Viimeisimpänä on selväksi tullut se, että nyt koetellaan jo eduskunnankin arvovaltaa antamalla keskeneräinen lakiehdotus eduskunnan käsittelyyn.

Edes oikeuskanslerin vastaus laillisuuskanteluihin ei näytä hetkauttavan hallitusta. Tämä on käynyt selväksi eduskunnassa tänään käydyssä kuntajakolain  lähetekeskustelussa. Lue loppuun

Keskustan Saarikko ja Rehula: SDP leikkaa sittenkin sosiaaliturvaa

Tiedote 8.4.2013

Keskustan varapuheenjohtajat Annika Saarikko ja Juha Rehula vaativat hallitukselta viivytyksettä selvitystä siitä, miten kehysriihen päätös Kela-korvausten leikkauksista aiotaan kohdistaa. 50 miljoonan euron leikkauspäätöksen sisällöstä ei ole hiiskuttu.  Tiedossa on, että osa siitä kohdistuu jälleen terveyspalveluita käyttävien matkakorvauksiin.

– Onko todella niin, että sosialidemokraatit ovat mukana hyväksymässä ratkaisua, joka leikkaa matkakorvauksia yhteiskuntamme sairaimmilta ja vähävaraisimmilta, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet Saarikko ja Rehula kysyvät.

Hallitus kohdistaa nyt kehysriihen päätöksen myötä suurimmat leikkaukset sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Sairausvakuutukseen sakset iskevät jo toistamiseen tällä hallituskaudella. Aiemmin sairausvakuutuksesta leikattiin jo matkakorvausten, tutkimuksen ja hoidon sekä suurimmin lääkekorvausten osalta.

– Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen on ylpeänä todennut, miten hallitus onnistui välttämään leikkaukset sosiaaliturvaan. Todellisuudessa näin ei ollut – Kelan maksamat korvaukset ovat osa sosiaaliturvajärjestelmää. Saarikko ja Rehula kummastelevat vasemmistopuolueiden linjattomuutta.

SDP ja Vasemmisto olivat valmiita laajamittaisiin verohuojennuksiin yhteiskuntamme rikkaimmille ja samaan aikaan leikkaavat heikompiosaisilta. Onko nyt niin, että tämäkin päätöksen sisältö jäi osalle puolueista epäselväksi? Olisiko hallituksella kanttia muuttaa tätäkin ratkaisua oikeudenmukaisempaan suuntaan?

Saarikko ja Rehula korostavat, että matkakorvausten leikkaaminen ei kohdistu harmina ainoastaan harvaan asutun Suomen lääkäriin matkaaville ikäihmisille, vaan yhtäläisesti vaikkapa terapiapalveluita hyödyntäville lapsiperheille kaupungeissa.

Toimitusministeröksi aivan liian varhain – ketä julkisella keskinäisellä sote-kiistelyllä yritetään hämätä?

Tiedote 6.4.2013

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.) nimitti torstaina sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta valmistelevan uuden työryhmän, jonka toimikautta ehdittiin eilen jo kertaalleen pidentää vuoden loppuun saakka. Uusi työryhmä on ainakin kolmas yritys saada sote-uudistus ulos lähtöruudusta. Aikaisemmat hallituksen teettämät selvitykset se on itse työntänyt tylysti silppuriin.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Lenita Toivakka näyttää tänään paheksuneen uuden työryhmän kokoonpanoa, josta on pudotettu pois kokoomustaustainen sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö.

– Tämähän tästä vielä puuttui, toteaa Rehula Kokoomuksen ja Sosialidemokraattien julkisesta keskinäisestä kiistelystä jo heti aloitusvaiheessa siitä, kuka tai ketkä valmistelua saavat tehdä. Lue loppuun

Kuullun ja luetun ymmärtämättömyys tulee kalliiksi

Tiedote 5.4.2013

Kataisen Urpilaisen hallituksen pakonomainen kuntarakenteen uudistamiseen tähtäävä uppiniskainen valmistelu maksaa ennakoimattoman määrän euroja suomalaisille. Kipeimmän laskun maksavat kaikkein tärkeimpien palvelujen käyttäjät – sosiaali- ja terveys palveluja tarvitsevat ihmiset. Keskustalaiset kansanedustajat Tapani Tölli ja Juha Rehula suomivat suorasanaisesti hallituksen täysin raiteiltaan tipahtanutta sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisen valmistelua.

– Kaksi vuotta jatkunut käytännössä muutaman ministerin näkemyksiin pohjautuva hanke tippui käytännössä raiteiltaan jo lähtöasemalla. Asiantuntijoiden perustelluille näkemyksille ei ole tähän mennessä annettu minkäänlaista arvoa. Eduskunnalle annettu kuntarakennelaki ehdotus kertoo, että kuntien lausunnot ovat olleet jo kaksi kertaa nollan arvoisia. Raskauttavinta on, että perustuslaillekaan ei näytetä annettavan sille kuuluvaa arvoa tarkoituksen pyhittäessä keinot, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Rehula ihmettelee.

Keskustan kuntatyöryhmää vetävän Töllin mukaan Hallitus on kytkenyt sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen välineeksi kuntarajojen siirtämissuunnitelmaansa. Ministerien itsensä asettamien asiantuntijoiden työlle annettiin tyly palaute hallituksen linjauksiksi kutsumien päätösten yhteydessä.  Lue loppuun

Hallintaa ja hallitsemattomuutta

Kolumni Lahden Seudun Sanomat 5.4.2013

Suomi tarvitsee nyt kipeästi suunnannäyttäjää ja johtajaa.  Meillä on isot ongelmat käsissämme. Maahan tarvitaan uusia työpaikkoja, palvelujen uudistamista ja lääkkeitä syrjäytymisen ongelmaan.

Tilanteessa, jossa on odotettu ja edelleenkin odotetaan päätöksiä, aika menee monenmoiseen sähläämiseen. Yritysten verouudistuksesta piti tulla fantastinen. Nyt tiedetään, että siinä on valuvikoja.   Sote- ja kunta-asiat ovat aivan sekaisin. Työmarkkinaratkaisu jäi tekemättä.

Tilanne pitää saada hallintaan. Ongelmien keskellä pitää pystyä harkittuihin päätöksiin ja niistä on sitten pidettävä kiinni. Poukkoileva politiikka ei ole kenenkään etu. Lue loppuun