Hypetyksestä farssiin

Kolumni Lahden Seudun Sanomat 29.3.213

Tiedottaminen ja viestintä taitavat olla ikuisia ongelmia. Harvoin jos koskaan viestintä ainakaan sen mielestä, joka tietoa yrittää jakaa onnistuu niin kuin on itse ajatellut. Viestin sisällössä, oikea-aikaisuudessa ja kohdentamisessa on aina parantamisen varaa.

Jotta tiedon jakaminen voi edes epäonnistua, sitä pitää kuitenkin yrittää tehdä. Tapoja on monia. Perinteisempien välineiden rinnalle on tullut ja tulossa uusia tapoja. Tiedon jakamisen nopeus lisääntyy. Pitäisi kyetä olemaan aina vain paremmin ns. kiinni ajassa. Ennakoiminen ja valmistautuminen ovat välttämättömiä.

Politiikassa useamman liuskan puheen faksaaminen on ollut auttamatta historiaa jo pidemmän aikaa. Referaatteja tai ”virallisia” tiedotteita ovat sähköpostit täynnä. Tiedon tulva on ainakin lähes rajaton. Miten erottua? Miten löytää uutta näkökulmaa? Pitäisi osata tehdä jotakin eri tavoilla kuin muut.  Lue loppuun

Pääministerin selvitettävä myös sote-päätökset

Hallituksen kehysriihtä leimanneet ala-arvoinen tiedottaminen, ikävien päätösten pimittäminen, eduskunnan ylimielinen vähättely ja vakavat tietovuotoepäilyt ovat saaneet jatkoa täydellisestä epäselvyydestä siitä, miten sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisessa edetään.

Pääministeri Jyrki Katainen sanoi torstaina Ylen suorassa uutislähetyksessä, että kehysriihessä ”tehtiin hyvin selkeät linjaukset siitä, kuinka sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen tulevaisuudessa tehdään”. Kataisen mukaan ”ei tule 34 sote-aluetta, vaan vähälukuisempi joukko”.

Julkisuudessa on laajasti kerrottu pääministerin kehysriihen jälkeen ilmoittaneen, että  hallitus on päättänyt vähentää sote-alueiden määrän 20:een. Sunnuntaina puolustusministeri Carl Haglund korosti STT:lle, että mistään luvusta ei ole sovittu. Lue loppuun

Sopua, soppaa ja monta kysymystä

Kolumni Lahden Seudun Sanomat 23.3.2013

Oiva on jatkamassa entisellä kuntakokoonpanolla. Yhteinen näkemys on syntynyt. Eteenpäin mennään osittain uusilla ehdoilla ja toimintatapoja aikaansaaden.

Sopu on aina parempi kuin riita. Tässäkin sitten lopunperin kävi niin, että kertaalleen takana suljettu ovi avattiin uudestaan.  Saako tästä kukaan tyylipisteitä, sen voi jokainen tykönään arvioida.

Kun on näkemyseroja, siihen tarvitaan aina vähintään kaksi osapuolta. Kun etsitään sopua ja yhteistä tekemistä siihenkin tarvitaan kaksi sopijaa.

Tekisin tänään päivänä samat päätökset, jotka kertaalleen Hollolassakin tehtiin sopimuksen irtisanomiseksi. Jossain kohtaahan yleensä kulkee rajat,  joiden ylittymisen jälkeen sitten vaan on tehtävä päätöksiä. Lue loppuun

Kehysriihi jätti isot asiat auki

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalaiset jäsenet Juha Rehula, Annika Saarikko ja Anu Vehviläinen ihmettelevät hallituksen ilakointia torstain kehysriihen annista. Hallitus ja yksittäiset ministerit kasasivat suuria odotuksia kehysriihensä alla ratkaisujen ja päätösten tekemisestä. Miten kävikään?

– Korulauseiden ja kirjausten linja jatkuu. Teot odottavat edelleen. Hallitusohjelmasta lähtien on pyöritetty lupausten ja selvitysten myllyä. On luotu odotuksia paremmasta tekojen jäädessä lupauksiksi, edustajat sanovat.

Keskustalaisia hämmästyttää erityisesti yhden merkittävän ratkaisun sivuuttaminen täysin. Missä ovat esitykset työurien pidentämiseksi? Lue loppuun

Yhdessä tehden Porilaisten marssikin soi useammin

Kolumni Seutuneloset 20.3.2013

Me suomalaiset olemme urheilukansaa. Olemme tottuneet siihen, että Porilaisten marssi soi olympialaisen kultamitalin merkiksi ja jääkiekossa makeimmalta maistuu Ruotsin kaataminen.

Lajien kirjon lisääntyessä menestystä on tullut ja tulee edelleen suomalaiskansallisten lajien ulkopuolelta. Voi vain ihmetellä miten viisimiljoonaisesta kansasta nousee urheilijoita, joiden menestyksen hetkinä siniristilippu nostetaan edelleenkin salkoon menestyksen merkkinä.

Kilpailu kiristyy päivä päivältä. Osaaminen lisääntyy ympäri maailman.  Osataan sitä muuallakin valmentaa ja harjoitella. Lahjakkuuksia osataan etsiä ja löytää. Harva uskoi ennen Lontoon olympialaisia, että esim. keihäänheiton olympiavoittaja voi tulla Karibian saarilta. Lue loppuun

Askel eteenpäin, kaksi taakse

Tiedote 19.3.2013

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Juha Rehula ja puolueen kunta- ja aluetyöryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Tapani Tölli löytävät tiistaina luovutetusta sote-selvityksestä hyvää ja huonoa.

– Toki on hyvä, että asiassa on vihdoin alettu edetä ja osassa maatamme selvityshenkilöiden esitykset ovat toteutettavissa. Auki jää kuitenkin liian paljon isoja kysymyksiä. Esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoitus on vielä täysin auki. Tehtäväjako on välttämätöntä tehdä niin sote-alueiden välillä kuin alueiden sisälläkin. Samassa yhteydessä on määriteltävä mitä palveluja on saatava ihmistä lähellä, edustajat toteavat.

– Pidämme oikeana ratkaisuna sitä, että hyvin kehittyneet ja toimivat mallit, kuten Kainuun maakunnallinen sote-kuntayhtymä ja Etelä-Karjalassa toimiva Eksote jätetään nyt tässä selvityksessä rauhaan. Lue loppuun

Lapsille ja lapsiperheille punaista

Suomenmaa 3-sivu 19.3.2013

Tasavallan hallitus valmistautuu mitä todennäköisimmin vaalikauden tärkeimpään budjetti riiheensä. Tulevaan torstaihin on ladattu kovat odotukset ja paineet. Hallitus on ihan itse rakentanut itselleen konkelon, jonka purkamiseen vaaditaan sekä osaamista että taitoa. Kaikkein eniten odotetaan linjauksia ja ennen kaikkea päätöksiä.

Edellisen kerran oltiin ainakin lähes samassa tilanteessa pian kolme viikkoa sitten, jolloin hallitus arvioi omia tekemisiään väreillä. Yhteenvedon omaisesti on käyty läpi hallitusohjelman toteutumista ja valmistelun tilannetta. Virallisen totuuden mukaan 80 % hallitusohjelman kirjauksista on joko päätetty tai valmistelussa.

Yksi hallitusohjelman suurimmista valuvioista oli lasten ja lapsiperheiden unohtaminen. Lähtökohtaisestikin värivalo näytti punaista. Vaalikauden aikana ei valo näiltä osin ole vaihtunut eikä vaihtumassakaan. Lue loppuun

Savotta, oljenkorsi ja yhteistä näkemystä

Hallitus kokoontuu tulevalla viikolla odotettuun kehysriiheensä. Tiedossa on
sekä menojen leikkauksia että verojenkiristyksiä. Samanaikaisesti päätöksiä ja
linjauksia odottavat monet merkittävät ja paljon puhutut rakenteelliset
uudistukset.

Talouden tasapainottaminen on oma savottansa, mutta esim. millä keinoilla
olisimme ja jaksaisimme olla nykyistä pidempään töissä tai mitä ihan oikeasti
kuntarajoille käy sekä miten sosiaali- ja terveydenhuoltoa tulevaisuudessa
järjestetään odottavat ratkaisuaan. Sekin olisi tieto, että valmistelu
pysäytetään ja aloitetaan alusta. Vieläkään kun ei ole myöhäistä tehdä
ratkaisuja, joihin voidaan laajasti sitoutua etsien samalla kaikkein
tärkeimpään asiaan eli palvelujen järjestämiseen kullekin alueelle ja
maakuntiin parhaiten soveltuvat mallit. Lue loppuun

Tärkein kokous neljään vuoteen?

Uuden kunnanvaltuuston merkittävin kokous saatettiin pitää viime maanantaina. Listalla oli kaksi asiaa, jotka liittyvät toisiinsa.

Valtuusto hyväksyi tulevan vuoden talousarvion valmistelun perusteet. Annoimme myös kunnan lausunnon kuntarakennelainsäädäntöehdotuksesta sekä linjauksista sosiaali- ja terveydenhuollon tiedossa oleviin linjauksiin.

Valmistautumista vuoteen 2014 linjattiin todella tiukoilla talouden raameilla. Toimialojen tulee lähiviikkojen aikana valmistella esitykset näköpiirissä olevan tilanteen ratkaisemiseksi. Samanaikaisesti paineet lisämenoihin ovat kovat tilanteessa missä mahdollisuudet lisätuloihin ovat rajalliset. Lue loppuun

Avoin kirje ministeri Paula Risikolle

Arvoisa ministeri!

Jyrki Kataisen hallituksella on visainen ja haastava tavoite seuraavien viikkojen aikana. On löydettävä ratkaisut suomalaisten hyvinvoinnin turvaamiseksi sekä maamme työllisyyden turvaamiseksi ja kilpailukyvyn säilyttämiseksi.

Olemme vakuuttuneita siitä, että avain Suomen selviämiseen on työssä. Sen rinnalle tarvitsemme kattavan ja oikeudenmukaisen sosiaaliturvan. Hallituksen jokaisen päätöksen tulee lisätä kannustavuutta työhön ja rohkaista omavoimaisuuteen. Työnteon pitää aina olla kannattavaa.   Nykytilanne on kestämätön. Viimesijainen turva eli toimeentulotuki on tasoltaan paikoin korkeampi kuin ensisijainen perusturva. Tilanne ratkeaa ainoastaan vahvistamalla perusturvaa ja tekemällä siitä kannustavampaa.

Uskomme työn merkitykseen muutakin kuin leivän lähteenä. Työ luo osallisuutta ja kokemusta kuuluvuudesta johonkin. Työn tarjoamiseen tulee myös työnantajaa rohkaista ja tehdä se kannattavaksi riskejä alentamalla. Lue loppuun