Rehula: Sote-uudistus aloitettava alusta

ESS 29.1.2013

 

 

 

 

 

Rehula kuvailee sote-uudistustyötä koheltamiseksi. Kuva: ESS/Arkisto

Keskustan hollolalainen varapuheenjohtaja Juha Rehula vaatii, että sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus aloitetaan alusta. Uudistus on hänen mukaansa menossa lopullisesti umpisolmuun.

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd) kertoi eilen Ylelle, ettei sairaanhoitopiirejä oltaisi sittenkään lakkauttamassa. Tieto oli yllättävä, sillä uudistuksella on pyritty palveluiden järjestämiseen kahdella portaalla: kunnissa ja erityisvastuualueilla.

Rehulan mukaan Guzenina-Richardsonin kommentit sekoittivat pakan jälleen kerran. Lue loppuun

Erityisselvittäjä hallituksen kuntapolitiikalle

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistaminen on menossa lopullisesti umpisolmuun. Hallituksen aiemmin tekemät päätökset ovat olleet ristiriitaisia ja herättäneet enemmän kysymyksiä kuin antaneet vastauksia.

Tämäkään ei näyttäisi vielä riittävän. Peruspalveluministeri Guzenina-Richardsonin (sd.) eilinen puheenvuoro sekoitti pakan – jälleen kerran. Toisin kuin kunnille on ilmoitettu, sairaanhoitopiirejä ei oltaisikaan lakkauttamassa.

Jo kohta kaksi vuotta vellonut epäselvä tilanne ei ole leikin asia. Meneillään oleva koheltaminen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisessa ja suurkuntahankkeessa vaarantaa ihmisten palvelut ja tulee veronmaksajille kalliiksi.  Lue loppuun

Tervettä, epätervettä ja vankkoja mielipiteitä

Kotopitäjässä ei ole peritty koiraveroa enää vuosikausiin. Kun päätös perinnän lakkauttamisesta tehtiin, moni totesi, että samalla poistui yksi parhaista vuosittaisista keskustelunaiheista.

Veron suuruus oli sen kokoinen, että jokainen ymmärsi mistä on kysymys. Samassa kokouksessa saatettiin päättää miljoonista ilman yhtään puheenvuoroa.

Vertaukseni on ehkä huono, mutta viime viikkoina on 50 miljoonaa euroa ollut summa, johon esim. ainakin lähes jokaisella baarin pyöreässä pöydässä istuvalla on ollut mielipide. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan miljardin laivatilaus mahdollisesti kaatui muutamaan kymmeneen miljoonaan euroon. Miksi kirjoitan – mahdollisesti – toisenkinlaisia arvioita ja tietoja on. Lue loppuun

Itsenäisyys edellyttää päätöksiä, vastataan mitä kysytään

Ennustaminen ja varsinkin tulevaisuuden on tunnetusti vaikeaa. Valtuustokauden alkaessa tuskin koskaan on neljävuotisen savotan loppuun asti arvioiminen ollut näin hämärän peitossa kuin nyt on.

Parin viimeisen vuosikymmenen aikana on markkojen ja eurojen riittävyyden kanssa ollut oma taiteilunsa. On jouduttu tekemään kipeitäkin päätöksiä, jotta on voitu mennä eteenpäin.

Lainsäädäntö on käytännössä vuosi toisensa jälkeen tuonut kunnille lisää vastuita ja velvoitteita. On rakennettu hyvinvointiyhteiskunnan palveluja. Rintamavastuu palvelutuotannossa on kunnilla. Valtiolla on ollut ja on oma roolinsa.

Pääsääntöisesti on kuitenkin tiedetty mihin ollaan menossa ja mitä odotetaan. Tänään on toisin. Lue loppuun

”Maailman liikkuvin urheilukansa”

Suomalainen liikunnan ja urheilun järjestökenttä on muutoksessa.

Lajiliitot, alueet ja muut liikuntajärjestöt asettivat kaksi vuotta sitten yhteiseksi tavoitteekseen: ”Olemme maailman liikkuvin urheilukansa 2020”. Tämä on kova tavoite, mutta se on täysin realistinen. Tänä päivänä joka kolmas suomalainen liikkuu oman terveytensä kannalta riittävästi. Tämä määrä pitää saada kasvamaan koko elämän kulussa. Toisaalta tavoitellessamme menestystä urheilussa, toimintatapojen on muututtava.

Osana muutosta on tehty myös järjestöpäätöksiä. Tämän vuoden aikana lakkaavat Suomen Liikunta ja Urheilu (Slu), Nuori Suomi ja Kuntoliikuntaliitto. Uusi kattojärjestö Valo ry aloitti 1.1.2013. Lue loppuun