Sokkovaalit voivat tulla kalliiksi

Kunnallisvaalien varsinaiseen vaalipäivään on enää vajaa viikko. Suhtautuminen hallituksen kuntauudistukseen on vaalien tärkein asia. Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen on kuntauudistuksen ydinkysymys.

Suomalaiset eivät vieläkään tiedä sitä, missä kunnassa he asuvat tulevaisuudessa ja kuka hoitaa kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut. Yli puoli miljoonaa suomalaista on ennakkoäänestänyt sokkona.

Eikä ongelma koske vain kuntalaisia vaan myös ehdokkaita. He eivät tiedä, minkä kunnan valtuustoon ovat loppujen lopuksi pyrkimässä. Jo nyt hallituksen toiminta on johtanut siihen, että kunnissa hämmästyksen sormi on mennyt kummastuksen suuhun.

Sokkovaalit voivat tulla Suomelle kalliiksi. Äänestysaktiivisuus vaaleissa on laskenut viime vuosina. Nyt edessä voi olla tilanne, jossa moni kansalainen pettyy, kun tieto oman kotikunnan ja sen lähipalvelujen tulevaisuudesta selkenee vasta vaalien jälkeen. Jääkö yhä useampi suomalainen vaihtopenkille tulevissa vaaleissa? Lue loppuun

Hallitus kääntää selkänsä lapsiperheille

Keskustalaiset eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet Juha Rehula, Annika Saarikko ja Anu Vehviläinen suhtautuvat kriittisesti hallituksen sosiaalipoliittisiin painotuksiin ensi vuoden talousarviossa. Sosiaali- ja terveysvaliokunta ottaa omassa lausunnossaan kantaa lasten ja nuorten hyvinvointiin. Keskustalaisten mielestä hallituksen toimet ovat kuitenkin riittämättömiä.

– Kannatamme valiokunnan määrärahalisäystä ennaltaehkäisevään työhön. Hallituksella ei ole kuitenkaan aikomusta panostaa muun muassa yhteen keskeisimpään toimenpiteeseen: lapsiperheiden kunnallisen kotiavun kohentamiseen. Siksi Keskusta esittää 20 miljoonan euron lisämäärärahaa kohdennettavaksi kotipalveluihin. Paremman perhepolitiikan varmistamiseksi toistamme myös Keskustan vaatimuksen ryhtyä valmistelemaan perheministeriön perustamista, kansanedustajat sanovat.

– Hallitus on luvannut olla tekemättä säästötoimenpiteitä perusturvaan ja sosiaalietuuksiin. Vastoin lupausta lapsilisien indeksit jäädytetään. On hallituksen arvovalinta ja viesti lapsiperheille, että ainoana etuutena lapsilisät eivät seuraa kustannusten kehitystä, siksi vastustamme lapsilisäindeksien jäädyttämistä.

Sinipunahallitus heikentää rajusti kuntien mahdollisuuksia peruspalvelujen tuottamiseen, leikkaamalla vaalikaudella kuntien valtionosuuksia yhteensä 3,4 miljardia euroa. Lue loppuun

Kokoomus ja Sdp lakkauttavat yli 200 kuntaa

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa ylihuomenna. On käsittämätöntä kansanvallan halveksuntaa, että hallitus ei ole tuonut äänestäjien arvioitavaksi ennen vaaleja kuntauudistuksen rakennelakia eikä siihen liittyvää esitystä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä. Kotikuntiensa ja lähipalvelujensa tulevaisuudesta huolestuneet suomalaiset menevät vaaliuurnille olemassa olevan tiedon varassa.

Hallituksen kuntauudistuksesta on tiedossa alkuvuodesta julkaistu noin 70 kunnan kuntakartta ja hallituksen kesäkuussa asettamat vahvan peruskunnan kriteerit, jotka johtavat noin 70 kuntaan. Lisäksi pääministeri Katainen ilmoitti viime viikolla Ylen puheenjohtajatentissä, että hallitukselle kelpaavat vain kuntaliitokset. Lue loppuun

Terveyspalvelujen turvaksi tarvitaan pelastusohjelma

Hallituksen toimintakyvyttömyys tulee ihmisten terveydelle kalliiksi

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Juha Rehula on pettynyt hallituksen vitkutteluun ja ennen kaikkea toimintakyvyttömyyteen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa. Hallitus on ajautunut kuntakohelluksesta sote-soppaan. Ihmisten palvelut ovat vaarassa. Aina vain todennäköisempää on, että välttämättömät muutokset ja uudistukset ollaan siirtämässä seuraavalle hallitukselle.

– Pääministeri Katainen (kok.) on vannonut monta kertaa, että tällä vaalikaudella hallitus toteuttaa suuria uudistuksia. Kunnissa on odotettu kauan ja viime aikoina on vaadittu hallitukselta selviä suuntaviivoja. Mutta nyt se työntääkin strutsin tavoin päänsä hiekkaan. Hallitus on saanut aikaan enemmän sekaannusta kuin esittänyt ongelmien ratkaisuja. Viime kätinen vastuu tästä on kokoomuslaisella pääministerillä. Lue loppuun