Sdp sumutti omaishoitajia

Viime eduskuntavaaleissa kaikki puolueet lupasivat parannuksia omaishoitajien asemaan. Erityisesti Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen ravasi vaalikeskustelusta toiseen tätä lupaamassa.

Vaalien jälkeen lupaukset unohtuivat. Hallitusohjelmaa tehdessään Sdp ja Kokoomus hautasivat omaishoidon selvitysten suohon.

Tämän viikon välikysymyskeskustelussa sosiaalidemokraattinen peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson vahvisti, että Keskustan vaatimaa omaishoidon tuen siirtoa Kelaan ei toteuteta, vaikka niin tasa-arvoistettaisiin omaishoitajien asema koko Suomessa. Omaishoidon tuen verottomuuden Guzenina-Richardson lupasi vuosi sitten heinäkuussa. Tuokaan lupaus ei ole pitänyt.

Sdp on pitänyt kovasti ääntä vanhustenhoidosta, mutta käteen jäi vuosisadan huijaus omaishoitajia kohtaan ja miljardien leikkaukset vanhusten hoitoon ja muihin peruspalveluihin. Se siitä oikeudenmukaisuudesta, Sdp!

Keskusta: Kokoomus jarruttaa alkoholimainoslakia

Keskustan mielestä lasten sekä nuorten hyvinvointi on tärkeämpää kuin alkoholiteollisuuden tulosvoitot.

Missä viipyy alkoholin mielikuvamainontaa rajoittava laki, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalaiset jäsenet Juha Rehula, Annika Saarikko ja Anu Vehviläinen kysyvät.

He kiirehtivät esitystä peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonilta (sd.). Hänen tiedetään haluavan edistää asiaa.

– Näyttää siis siltä, että hän on lakiesityksensä kanssa kokoomuksen panttivanki. Vai mistä kiikastaa, Juha Rehula kysyy. Lue loppuun

Kun niukkuutta jaetaan, oikeudenmukaisuus on tärkeintä

Keskustan välikysymys vanhuspalveluista 25.9.2012

Kiitän hallitusta ja erityisesti peruspalveluministeri Guzenina-Richardsonia hyvästä yrityksestä vanhuspalvelulain aikaansaamiseksi. Ikääntyvät ihmiset ovat ansainneet tulevaisuuden turvaa tuovan lainsäädännön. Hallitus on kuitenkin omilla toimillaan ja keskinäisellä kiistelyllään onnistunut ohjaamaan julkisen keskustelun raiteelle, joka on haudannut alleen lain olennaisimmat asiat kuten sen, että lain tasolle kirjataan kotona asumisen ja elämisen ensisijaisuus.

Ikäihmisten toimintakykyä ja tervettä ikääntymistä on tuettava ja edistettävä monipuolisilla eri hallintorajat ylittävillä palveluilla. Meidän on muistettava mistä puhutaan – kyse on ajattelevasta, tuntevasta, itsenäisestä ihmisestä – ei järjestelmän rattaissa olevasta kohteesta. Lue loppuun

Yhdessä tehden ja uudistaen eteenpäin

Tulevien kuntavaalien yksi tärkeimmistä päivistä on tänään. Ehdokasasettelun päättyessä meillä on yksi keskeisimmistä askelmerkeistä paikallaan. Miten askel osuu lankulle vaalipäivänä 28.10. siihen me voimme kaikki vaikuttaa omalla panoksellamme. Ehdokkaiden ja tukiryhmien työllä on suuri merkitys. Jokainen keskustalainen voi vaikuttaa lopputulokseen. Vaalit voitetaan ääni kerrallaan. Lue loppuun

Välimäen malli oikeansuuntainen

– Miten mahdollistamme kotona asumisen mahdollisimman pitkään, Juha Rehula listaa terveydenhuollon pelastusohjelman tavoitteita.

Keskusta patistelee hallitusta käynnistämään terveydenhuollon kansallisen pelastusohjelman. Ex-ministeri, varapuheenjohtaja Juha Rehula kirjoittaa Suomenmaan Verkkoapilan maanantaikolumnissa, että nyt tarvitaan yli vaalikauden ulottuva kokonaisuudistus, joka ei onnistu tilkkutäkin paikkaamisella.

Kansliapäällikkö Kari Välimäen (sd.) esitys kahdestakymmenestä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisalueesta hakee Rehulan mukaan samansuuntaista lopputulemaa kuin keskusta. Lue loppuun

Perheille ”matalan kynnyksen sossu” nettiin

Suomalaiset perheet jakaantuvat entistä jyrkemmin hyvin- ja pahoinvoiviin. Lastensuojelun avohuollon noin 80 000 asiakasta ja kodin ulkopuolelle sijoitetut noin 18 000 lasta ovat hälyttäviä lukuja, joiden edessä yksikään vastuullinen poliittinen puolue ei voi enää nostaa käsiään pystyyn.

Olemme tilanteessa, jossa perheiden ongelmat ovat pahentuessaan johtaneet myös epätoivoisiin tekoihin. Meitä kaikkia järkyttäneiden perhesurmien taustalla on ollut tuoreen raportin mukaan talousvaikeuksia, pulmia vanhempien parisuhteessa ja mielenterveyden häiriöitä.

On kysyttävä, olisiko nämä teot voitu edes osin estää, jos kuntien sosiaalitoimessa olisi huomattu perheiden ongelmat ajoissa? Lue loppuun