Keskustan edustajat: Yllätysten yllätys peruspalveluministeriltä!

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustan kansanedustajatJuha Rehula, Annika Saarikko ja Anu Vehviläinen ovat yllättyneitä peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin (sd) uudesta myönteisestä kannasta sitovasta henkilöstömitoituksesta vanhusten hoitoon. Tänään julkaistussa Helsingin Sanomien uutisessa ministeri korostaa vahvasti päätösvaltaansa asiassa. Keskustan edustajat vaativat, että elokuun budjettiriihessä peruspalveluministeri yhdessä muun hallituksen kanssa osoittaa tarvittavat 240 miljoonaa euroa kunnille sitovan henkilöstömitoituksen toteuttamiseen.

– Ministeri Guzenina-Richardsonin johdolla tehty vanhuspalvelulain valmistelu on ollut äärimmäisen haparoivaa. Ministerin omat kannat ovat vaihdelleet vuoden aikana useampaan kertaan. Viime syksynä hän vannoi huolehtivansa henkilöstömitoituksen kirjaamisesta valmisteilla olevaan lakiin. Tänä keväänä hän vastusti jyrkästi asiaa muun muassa eduskunnan kyselytunnilla. Tänään julkisuudessa hän kertoo kannattavansa sitovia henkilöstömitoituksia. Nyt on syytä toivoa, että ministerin kanta pitää eikä hän enää tuuliviirin lailla muuta mieltään, keskustan edustajat sanovat.

Kuntaliitto on arvioinut sitovan henkilöstömitoituksen toteuttamisen edellyttävän 240 miljoonaa euroa.

– Mikäli vanhuspalvelulakiin kirjataan sitova henkilöstömitoitus, edellyttää se huomattavasti enemmän rahaa kuin mitä hallitus on kehysriihessään sen toteuttamiseen varannut. Toivomme peruspalveluministerille voimia taistella budjettiriihessä kyseiset 240 miljoonaa euroa, keskustan edustajat sanovat.

Keskustan mielestä kauan odotettu vanhuspalvelulaki tulee tuoda heti syysistuntokauden alussa eduskunnan käsiteltäväksi.

Peruspalveluministerin katteettomat lupaukset jatkuvat

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalaiset jäsenet pettyivät peruspalveluministeriltä saamiinsa vastauksiin viime kuussa jätettyihin kirjallisiin kysymyksiin. Kansanedustajien mielestä ministeriMaria Guzenina-Richardson (sd.) ei vastannut kunnolla yhteenkään keskustalaisten kysymykseen, vaan lähinnä sysäsi vastuuta kuntien harteille.Juha Rehulan, Annika Saarikon ja Anu Vehviläisen kysymykset koskivat lapsiperheiden kunnallista kotiapua, omaishoidon kehittämistä ja sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusta.

– Peruspalveluministeri on yhtä mieltä kanssamme siitä, ettäennaltaehkäisevä lastensuojelutyö mukaan lukien kunnallinen kotiapu ovat avainasemassa lapsiperheiden auttamisessa. Ministeri kuitenkin kertoo, että parannuksia on luvassa vasta sosiaalihuoltolain uudistuksen myötä aikaisintaan vuonna 2015. Kotiapua tarvitsevilla lapsiperheillä ei ole aikaa odottaa millaisia uudistuksia vuosien päästä on luvassa. Näyttää siltä, että ministeri on jättämässä kunnat yksin selviytymään lapsiperheiden tukemisessa, Vehviläinen sanoo.

Omaishoitajien tilanteessa keskustalaisia kismittää erityisesti omaishoidon tuen Kelalle siirron takkuaminen. Pelkät kauniit puheet omaishoitajien työn arvostamisesta eivät kerta kaikkiaan enää riitä. On kummallista, että ministerin puheet ja hallitusohjelman kirjaukset ovat jatkuvasti täysin ristiriidassa toimien kanssa.

– Ministeri on useaan otteeseen luvannut ja pitänyt tärkeänä omaishoitajien aseman yhdenvertaistamista. Nyt hän kuitenkin peruu lausuntojaan. Ministerin mukaan omaishoidon palkkion siirtäminen Kelan maksettavaksi ei olisi ratkaisu omaishoitoa tukevien palvelujen kehittämiseen. Me vaadimme edelleen toimia tässä asiassa, Saarikko sanoo.

Keskustan edustajien mielestä hallitus on varannut täysin riittämättömästi rahaa sosiaali- ja terveyspalvelujen toteuttamiseen. Hallitusohjelma ja vastuuministeri ovat luvanneet paljon.

– Tuli hieman yllätyksenä, että ratkaisut kehysriihessä päätetyn 125 miljoonan euron käytöstä palvelujen parantamiseen tehdäänkin vasta hallituksen seuraavassa budjettiriihessä.

Tähän saakka on kerrottu, että vanhuspalvelulain toteuttamiseen käytetään 72 miljoonaa euroa ja muiden uusien toimintojen rahoittamiseen noin 50 miljoonaa: lapsiperheiden kotipalvelut, omaishoito, perhehoidon kehittäminen, lastensuojelun parantaminen.

– Tuota listaa on helppoa jatkaa.Esimerkiksi paljon keskustelua aikaansaanut ja ministerin lupailema henkilöstömitoitus vanhusten palveluissa maksaa 240 miljoonaa euroa. Mistä rahat? Keskustalaiset ihmettelevätkin ministerin intoa sysätä vastuuta kunnille. Kunnat elävät muutoinkin epätietoisuudessa tulevasta, hallituksen runnoessa kuntakarttaa uusiin puihin, kansanedustajat sanovat.

– Onko ministerin laskukone täysin ruosteessa vai eikö annettuja lupauksia ole minkäänlaista aikomustakaan toteuttaa, Rehula kysyy.

Odottaminen käy kunnille kalliiksi

Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen kaavailema kunta- sekä sosiaali- ja terveysuudistus saavat huutia keskustan varapuheenjohtajalta Juha Rehulalta.

Sosiaali- ja terveysvaliokuntaa luotsaavan Rehulan mukaan sosiaali- ja terveyspalvelut kaipaavat uudistamista, mutta hallituksen suunnitelmissa on liian paljon avoimia kysymyksiä.

– Esimerkiksi sairaanhoitopiirit aiotaan lakkauttaa, mutta ei ole kerrottu, mitä niiden tilalle tulee.

Hallituksen suunnitelmien aiheuttama epätietoisuus on keskeyttänyt monen seudun kehitystyön. Myös kuntien väliset jännitteet ovat kasvaneet.

– Kun hallitusohjelma julkistettiin viime kesänä, monet kunnat jäivät odottamaan mitä tuleman pitää. Se käy kalliiksi.

Rehula pohtiikin, onko hallituksella tarkoitus aiheuttaa kunnissa niin paljon hämmennystä, että nämä lopulta taipuvat uudistuksissa hallituksen haluamiin ratkaisuihin.

Suomenmaa 6.7.2012 Maija Ahonen

 

Kuva Jari Laukkanen

Juha Rehula tiivistäisi keskustan tavoitteet yhdelle A4:lle

– Terve Juntti!

Ohikulkija morjenstaa Juha Rehulaa jo kaukaa.

Hollolalainen kansanedustaja ja keskustan tuore varapuheenjohtaja on tuttu näky kotikuntansa kylänraitilla.

Rehulan vakiopaikka on paikallinen huoltamo, jossa mies käy tapaamassa ihmisiä ja kuuntelemassa pitäjän tuoreimmat kuulumiset.

Tapa on peräisin Rehulan nuoruudesta, eikä se ole muuttunut miksikään, vaikka Rehula istuu eduskunnassa jo viidettä kautta.

Paikkakunnan omaa parlamentaarikkoa osataan paikallisessa ”Esson baarissa” odottaa. Jos miestä ei hetkeen näy, se myös huomataan.

– Palautetta tulee heti, jos en ole vähään aikaan käynyt, Rehula hymähtää.

Tällä kertaa Rehula ei kuitenkaan istu huoltamolla, vaan tapaaminen on sovittu Hollolan Pyhän Marian kirkon kupeessa sijaitsevalle kioskille.

Paikallaolijat kutsuvat Rehulaa tuttavallisesti ”Juntiksi”. Lempinimi on kulkenut miehen mukana liki neljä vuosikymmentä.

– Minua alettiin kutsua Juntiksi, koska se rimmasi hyvin veljeni Antin nimen kanssa, Rehula kertoo.

– Tosin ruumiinrakenteellanikin saattoi olla jotain osuutta asiaan, mies arvelee naurahtaen.

”Juntti” on käyttökelpoinen kutsumanimi myös keskustan tuoreessa johtoviisikossa erotuksena Rehulan kaimasta, puolueen uudesta puheenjohtajasta Juha Sipilästä.

– Nyt kun puoluejohdossa on kaksi Juhaa, minua saa kutsua Juntiksi, Rehula lupasi jo puoluekokouksen jälkeisenä maanantaina puoluetoimiston väelle.

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtajana (2006–2010) ja sosiaali- ja terveysministerinä (2010–2011) toiminutta Rehulaa kysyttiin mukaan myös puolueen puheenjohtajakisaan, mutta mies päätyi tavoittelemaan Rovaniemellä pidetyssä puoluekokouksessa varapuheenjohtajan pestiä.

Mies valittiin keskustan johtoviisikkoon 1 202 äänellä.

Luottamuksen palauttaminen on Rehulan mukaan uuden puoluejohdon ykköstehtävä. Tämä ei kuitenkaan tapahdu mielikuvapolitiikalla, vaan asioilla ja teoilla.

Rehula kaipaa keskustelua siitä, miksi keskusta on olemassa, mitkä ovat puolueelle tärkeitä asioita 2010-luvulla.

Varapuheenjohtajan mielestä tärkeitä keskustateemoja ovat muun muassa kotimainen energia ja ruoka, hajautettu yhteiskunta ja sosiaaliturva.

– Teemoille pitää saada sellaisia konkreettisia sisältöjä, joista keskusta tunnistetaan, Rehula sanoo.

Puolueen viesti kaipaakin miehen mielestä kirkastamista. Hän pelkistäisi puolueen tavoitteet kymmenen kohdan listaksi, joka mahtuu yhteen A4:ään.

Rehula remontoisi myös keskustan järjestökoneistoa. Suinpäin uudistustöihin ei ole kuitenkaan syytä ryhtyä.

– Ensin on tehtävä perusteellinen ja rehellinen arvio järjestökoneiston tilasta ja vasta sen jälkeen laaditaan parin vuoden toimintasuunnitelma.

Rehula myöntää, että kenttäväen odotukset uutta puoluejohtoa kohtaan ovat kovat, eikä tehtävä tule olemaan helppo. Mies tuntuu suhtautuvan edessä olevaan työsarkaan varsin realistisesti.

– Mikään ei synny hetkessä eikä ylhäältä alaspäin annettavilla mahtikäskyillä.

Kaikkia ei myöskään voi miellyttää, eikä olla jokaisen kanssa samaa mieltä, Rehula tietää. Hän ei kuitenkaan pane asiaa pahakseen, pikemminkin päinvastoin.

– Kritiikki pitää jalat maassa.

Keskustan puheenjohtajistossa Rehulan vastuualueita ovat sosiaali- ja terveyssektori, kunta- ja hallintoasiat, asuminen, ulkomaalaiskysymykset sekä järjestöasiat.

Varapuheenjohtajan kalenteri on alkanut täyttyä kutsuista keskustan tapahtumiin eri puolille Suomea.

Puolueen tilaisuuksien lisäksi Rehulaan saattaa törmätä kesän aikana raveissa ja suunnistusreiteillä, jonne mies aikoo poiketa mahdollisuuksien mukaan myös tänä kesänä.

– Suunnistus on hyvä rentoutumiskeino, koska se vaatii täydellistä keskittymistä. Rastien välillä ei voi ajatella muita asioita.

Suomenmaa 6.7.2012 Maija Ahonen

Kuva Jari Laukkanen

Rajat eivät poista ongelmia

Tiedotustilaisuudessa Juha Rehula ruoti yhdessä kansanedustaja Timo Korhosen ja Keskustanaisten Kainuun puheenjohtaja Helena Aaltosen kanssa politiikan kuumia kysymyksiä.

– Emme usko ylhäältä alas saneltuun pakkoon ja rajoja liikuttelemalla ei puututa todellisiin ongelmiin, keskustan varapuheenjohtaja Juha Rehula kertasi torstaina Kajaanissa keskustan kannan kuntaliitoksiin.

Kainuun tai muun Suomen kuntien huoltosuhde ei muutu miksikään rajojen muutoksella, Rehula laukoi.

Kuntien palvelurakenteen muutostarpeesta Rehula myönsi, että aikaa ei ole loputtomiin, mutta totesi:

– Kunpa puhuttaisiinkin palvelutuotannon malleista eikä pakkoliitoksista.

Juha Rehula vieraili Kajaanin kävelykadulla puolenpäivän aikaan ja jatkoi sieltä vielä Kuhmoon yleisötilaisuuteen.

Euron kriisistä Rehula ihmetteli pääministeri Jyrki Kataisen tiedonantoa, jonka mukaan kriisimaiden lainojen osto jälkimarkkinoilta oli saatu torpattua, mutta samana päivänä Olli Rehniä myöten asia kiistettiin.

Kainuun tulevaisuudesta Timo Korhonen totesi, että pohjoinen tulee olemaan talouden veturi, mikäli vain infrasta pidetään huolta.

–Luonnon varoista olemme eläneet ja elämme jatkossakin, keskustanaisten Kainuun piirin puheenjohtaja Helena Aaltonen vahvisti.

SUOMENMAA 4.7.2012

Kokenut keskustavaikuttaja laittaisi sosiaaliturvan remonttiin

Hollolalainen viidennen kauden kansanedustaja Juha Rehula valittiin keskustan varapuheenjohtajaksi Rovaniemen puoluekokouksessa kesäkuun alkupuolella.

Valinta vetää miehen nöyräksi.

”Ihmisten luottamus on iso asia, paras asia politiikassa. Se lämmittää. Olen kuitenkin realisti ja pidän jalat maassa. Tulin valituksi tehtävään, johon kohdistuu hirmuiset odotukset”, Rehula sanoo.

”Koetan vastata odotuksiin parhaani mukaan yhdessä muun puoluejohdon kanssa. Tämä on yhteinen savotta.” Rehula ehti toimia vuoden verran sosiaali- ja terveysministerinä Vanhasen ja Kiviniemen hallituksissa.

Kunnallispolitiikassa Rehula on vaikuttanut vuodesta 1985.

”Luottamus palautettava”

Rehula asettaa varapuheenjohtajakaudelleen kahtalaiset tavoitteet.

”Puheenjohtajiston pitää näkyä maakunnissa ja tavata ihmisiä. Toisaalta jatkan työtäni sosiaali- ja terveysasioiden parissa. Siellä riittää paljon tehtävää. Pidän myös kunta-asioita esillä”, entinen sosiaali- ja terveysministeri toteaa.

Isoimpana syynä keskustan murskatappioon viime eduskuntavaaleissa uusi varapuheenjohtaja pitää keskustalaisten äänestäjien passivoitumista.

”Omat menettivät luottamuksensa. Se on nyt ansaittava takaisin.”

Puolueen oma linja hämärtyi vallan vuosina.

”Pääministeriaikana oma tahto ei näkynyt riittävästi ja kompromisseja tehtiin liikaa, myös itselle tärkeissä asioissa. Nyt ollaan pääsemässä ylös montun pohjalta.”

Rehula on ollut oppositiossa aiemminkin. Nyt kompromisseja ei tarvitse tehdä. Hän ei silti halua, että keskustasta tulee kaikkea vastustava ei-liike.

”On tarjottava oma vaihtoehto. En usko, että se on kovinkaan vaikeaa, kun katsoo, millainen maailman meno on.”

Elämää Salpausselän molemmin puolin

Rehulan mukaan keskusta on leimallisesti maakuntien puolue. Tämä ei kuitenkaan poissulje menestystä kaupungeissa.

”Helsinki ja Uusimaa ovat maakuntia siinä, missä Kainuu ja Lappi. On tärkeää, että Salpausselän molemmilla puolilla on elämää. Itse asun sopivasti Salpausselällä”, keskustavaikuttaja lohkaisee.

Myös alueiden erilaiset tarpeet täytyy tunnistaa.

”Pääkaupunkiseudulla asuu yli miljoona ihmistä. Ongelmat ovat siellä aivan toisenlaisia kuin Kuhmossa tai Suomussalmella.”

Kuntaliitoksia Rehula kannattaa, kunhan ne toteutetaan vapaaehtoisesti kuntien omasta tahdosta. Kuntarajoja suurempi haaste löytyy kuitenkin palveluntuotannon puolelta.

”Perusongelma on, että miten sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään. Toinen kysymys on, miten ne rahoitetaan”, Rehula kiteyttää.

”Palveluissa ei ole olemassa julkista hyvää ja yksityistä pahaa, tai toisinpäin. Molempia tarvitaan.”

Kokonaisremontti sosiaaliturvaan

Rehula puhuu mielellään leipälajistaan sosiaalipolitiikasta. Hänen mielestään hienosäätö ei nyt riitä, vaan tarvitaan kokonaisvaltaisia uudistuksia.

”Järjestelmä täytyy laittaa uusiksi. Sosiaaliturvaa on yksinkertaistettava. Kannatan mallia, jossa työnteko on kaikissa tilanteissa mahdollista ja kannattavaa. Nyt näin ei ole.”

Tavoitteeseen voitaisiin yltää esimerkiksi negatiivisen tuloveron tai perustulon kautta. Rehulan mielestä keskustalla on paljon annettavaa sosiaalipolitiikassa.

”Toissa vaalien alla takuueläke sekä ruuan alv:n laskeminen olivat keskeisiä vaalitavoitteitamme. Kun hallitusneuvottelut alkoivat, olimme aivan yksin näiden asioiden kanssa. Kuitenkin ne saatiin vietyä läpi.”

Omia saavutuksia ei kuitenkaan ole markkinoitu riittävästi ulospäin.

”Kokoomuksen kanssa tuppaa käydä niin, että kun lasi on muilla puoliksi tyhjä, on se heillä puoliksi täysi”, Rehula sivaltaa.

Maaseudun Tulevaisuus 2.7.2012 Jukka Koivula